Характеристики на фотоапаратите [част първа]

2014-07-02 17:34:00
Характеристики на фотоапаратите [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

В няколко поредни статии ще ви запознаем с най-важните характеристики на фотоапаратите, така че да обогатите фотографските си познания, да натрупате повече увереност при работата с апарата и да правите по-сполучливи снимки. Тук не претендираме за майсторство или професионализъм, но при всички случаи фотосите ви ще изглеждат по композиционно и естетически издържани и завършени. И така, нека започваме.


Време за реакция - доколко бързо апаратът реагира на натискане на спусъка и колко бързо създава снимката.

 

Ресурс и цена на батерията - колко снимки могат да се направят с едно зареждане на батерията, каква е цената на батерията.

 

Серийно снимане - необходимо ли е снимане в бърза серия.

 

Размери - доколко важна е компактността и малкия размер на фотоапарата.

 

Качество на обектива. Именно от обектива започва проектирането на реалния свят във фотоапарата. Затова неговата оптика основно определя качеството на изображението (да кажем 70 %). Некачествените обективи, които не позволяват ефективният фокусировка на изображението върху чувствителния елемент, или обуславящи хроматични аберации или меко изображение са способни да провалят качествените показатели на останалите компоненти. Ако при избора на фотоапарат първостепенно значение има качественото изображение, не е целесъобразна икономия от покупка на евтин обектив.


Резолюция в пиксели. Този показател производителите на цифрови фотоапарати рекламират повече от останалите показатели. Правилно е да се говори за плътност на пикселите. Без да се навлиза в подробности е важно да се знае, че няма смисъл от стремежа към безумно количество мегапиксели в характеристиките на апарата.

 

 

Скорост на привеждане на фотоапарата в работно състояние. След включването на фотоапарата е необходимо известно време до привеждането на системата за управление в готовност и поява на съобщение за готовност за работа. За различните модели фотоапарати това време може да е от милисекунди до няколко секунди. И въпреки, че очакване в продължение на няколко секунди може да изглежда не толкова съществено, точно тези секунди могат да бъдат причина да се изпусне решаващ момент за снимане.

 

"Лагване". Това забавяне представлява времето между натискането на спусъка и фактическото получаване на снимката. Една от важните характеристики, особено между опитните фотографи.

 

Скорост на запис. В момента на снимане данните, получени от матрицата трябва да бъдат обработени преди да бъдат записани върху паметта на фотоапарата. Продължителността на това действие влияе на готовността на фотоапарата за заснемане на следващия кадър. За ускоряване на процеса на запис на данните е предвидена буферна памет, където снимките се съхраняват временно преди обработката и записа върху картата памет. Това дава възможност да се направят още снимки, преди да са обработени предишните. Обемът на тази буферна памет, форматът на изображението и файла, в който то се записва, а също и скоростта на запис определят готовността на камерата за следващата снимка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия